Rugproblemen.net
Rugproblemen.net
Met informatie over Hernia's en

Spondylodese

Afbeelding5 

editWat is het?

Een spondylodese is een operatie waarbij de lendewervels (in de onderrug) aan elkaar worden vastgezet. De operatie wordt via de rugzijde (dorsale spondylodese) of via de buikzijde (ventrale spondylodese) uitgevoerd. De operatie kan ook aan beide zijden tegelijk worden uitgevoerd, dus via zowel de buik als de rug. Dit wordt een circumferente spondylodese genoemd. De orthopedisch chirurg bepaalt welke techniek het meest geschikt is. De operatie duurt ongeveer 2,5 uur.

Hoe werkt het?

De wervels in de wervelkolom kunnen met platen en schroeven worden vastgezet. De wervels in de wervelkolom kunnen met platen en schroeven worden vastgezet. (Nederlandse Vereniging van Neurochirurgen)

Bij een dorsale spondylodese (via de rug) legt de chirurg bot bij de wervels en zet de wervels vervolgens vast met titanium fixatiemateriaal aan elkaar vast.

Bij een ventrale spondylodese (via de buik) haalt de chirurg eerst de tussenwervelschijf die tussen de wervels zit, deels weg en plaatst een cage (een soort kooitje) gevuld met bot in de vrijgekomen ruimte. Er wordt meestal bot uit het bekken gebruikt om de ruimte op te vullen en schroeven om het te fixeren. Door het bot tussen de wervels groeien de wervels binnen een aantal maanden tot een jaar aan elkaar vast.

Voor welke problemen wordt het gebruikt?

Deze operatie wordt gebruikt bij spondylolisthesis. Hierbij is een wervel in de onderrug over een lager gelegen wervel geschoven.

Door wie wordt het toegepast?

Een spondylodese wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg.

Bijwerkingen en risico's

Aan een operatie via de rugzijde zijn enkele risicos verbonden zoals een infectie, een verkeerd geplaatste schroef, irritatie van de zenuwwortel, lekkage van hersenvocht en er is een kans dat de wervels toch niet vastgroeien. Bij een operatie via de buikzijde kunnen risicoƕs ontstaan zoals een bloeding, beschadiging van zenuwen, inzakken van de tussenwervelruimte en een littekenbreuk. Ook hier is er een kans dat het vastgroeien mislukt.

Na de operatie

Tijdens het verblijf in het ziekenhuis geeft de verpleegkundige dagelijks een injectie, meestal in het bovenbeen) met bloedverdunnend middel om trombose (een stolsel in de bloedbaan) te voorkomen.

De mogelijkheid bestaat dat men een korset moet dragen dat voor de operatie is gemaakt. Meestal kan men vier dagen na de operatie weer naar huis. De operatiewond en/of zenuw hebben tijd nodig om te herstellen; daarom is het belangrijk de eerste drie maanden de rug niet te zwaar te belasten. De eerste zes weken na de operatie is het beter geen seksuele gemeenschap te hebben. Daarna kan het wel maar moet men nog voorzichting zijn. Het maken van een holle of bolle rug moet vermeden worden.

De eerste drie maanden na de operatie mag men niet:

Bron: http://www.werkendlichaam.nl/

pijlrechtscopy1
pijlrechtscopy