titleBarWhite
Homepagina rood

rugartroseRug artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. De bot uiteinden komen dan tegen elkaar. Hierdoor kunnen er ook problemen ontstaan met het onderliggende bot.

Als reactie op de verminderde kraakbeen bescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Het gewricht kan daardoor uitsteeksels vormen (osteofyten), dikker worden en misvormd raken. Hierdoor worden bewegingen pijnlijk en je krijgt de neiging om het gewricht steeds minder te gaan bewegen.

Dit veroorzaakt weer dat je stijf wordt en dat je spieren slapper worden. In de lage rug komt ook regelmatig artrose voor, hierbij is er vaak ook sprake van veranderingen in de tussenwervelschijf. Deze schijf verliest hoogte en wordt dunner, mede hierdoor wordt de rug stijver en kan er zenuwirritatie ontstaan.

Artrose wordt wel eens verward met osteoporose. Bij osteoporose worden de botten kalkarm en lopen de kans om te breken of, zoals bij een wervel, in te zakken.

Voorkomen en ontstaan van rug artrose.

Rug artrose komt veel voor: bij het ouder worden krijgt bijna iedereen er in meer of mindere mate last van. Meestal is het niet ernstig: je hoeft er zelfs niks van te merken. Als je zo af en toe pijnlijke stijve gewrichten hebt is dit niet iets om je zorgen over te maken.

Pas als de verschijnselen erger worden is het goed om eens langs de huisarts te gaan. Rug artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Meestal is de oorzaak slijtage die van nature ontstaat bij het ouder worden. Maar ook overbelasting of herhaalde blessures door bijvoorbeeld sporten of door bepaald werk kan een rol spelen. Zo hebben veel voetballers last van artrose in hun knie‘n en enkels en balletdansers krijgen het vaak in hun voeten.

Rug artrose wordt ook wel eens slijtage-reuma genoemd. Maar bij artrose komen geen veranderingen in het bloed voor, zoals bij reuma. Een reumatest zal dan ook geen afwijkingen laten zien. Met artrose kun je oud worden, maar het kan wel pijnlijk zijn. Het is belangrijk een zo actief mogelijk leven te blijven leiden. Niet voor niets is het spreekwoord "Rust Roest". Gedoseerd gelijkmatig bewegen is belangrijk.

Bron: Lage rugpijn

 Informatie over rugproblemen
 M'n nieuwsbrieven
item3a1a1a
item3a1a1a1
item3a1a1a1a1
 Volgend artikel: Scoliose
label
Homepagina bordHomepagina rood Informatie over rugproblemen Informatie over rugproblemen M'n nieuwsbrieven M'n nieuwsbrievenitem3a1a1a2item3a1a1aitem3a1a1a1aitem3a1a1a1item3a1a1a1a1aitem3a1a1a1a1 Volgend artikel: Scoliose