Rugproblemen.net
Rugproblemen.net
Met informatie over Hernia's en

PLDD Percutane Laser Discus decompressie

editPercutane Laser Discusdecompressie (PLDD) is de medische term voor de behandeling van een rughernia met behulp van laserlicht.

Deze laserbehandeling bestaat reeds geruime tijd in de USA en is door de radiologen van het Kennemer Gasthuis in 1999 in Nederland geintroduceerd.

Sindsdien is er met deze moderne behandelmethode veel ervaring opgedaan en wordt deze met veel succes in het Kennemer Gasthuis te Haarlem, als enige ziekenhuis in Nederland, routinematig uitgevoerd.

De klachten van uitstralende pijn naar een been bij mensen met een rughernia (lumbale hernia) worden veroorzaakt door druk van een uitpuilende tussenwervelschijf (hernia) op een zenuwwortel. (zie illustratie)

De PLDD behandeling is erop gericht om met behulp van laserlicht de druk in de tussenwervelschijf te verminderen, waardoor de uitpuiling afneemt en hiermee de druk op de zenuwwortel. In meer dan 70% van de gevallen zullen de pijnklachten door deze behandeling verdwijnen of sterk verminderen.

De voordelen van PLDD

De behandeling is minimaal invasief; dat betekent dat de behandeling vrijwel geen risico's met zich meebrengt en geen weefselschade of littekenweefsel veroorzaakt;

De behandeling vindt poliklinisch plaats, er is dus geen opname in het ziekenhuis nodig en u kunt direct na de behandeling naar huis;

De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving zodat geen narcose nodig is;

Er is een zeer korte herstelperiode van 1 week of minder; * Er zijn na de behandeling nagenoeg geen littekens op de huid zichtbaar;

De behandeling kan herhaald worden indien deze na de eerste keer niet tot het gewenste resultaat leidt.

Risico's van PLDD

Doordat bij PLDD slechts een klein, centraal deel van de tussenwervelschijf wordt verdampt is de kans op schade aan omliggende structuren vrijwel nihil.

De belangrijkste complicaties die bij PLDD kunnen optreden zijn beschadiging van de zenuwwortel door de naald en ontsteking van de tussenwervelschijf. De frequentie waarin deze complicaties optreden ligt onder de 1%. Omdat geen gebruik wordt gemaakt van algehele narcose en de zenuwwortel niet wordt verdoofd, is een patiĀ‘nt gedurende de gehele behandeling in staat aan te geven wanneer toename van pijn optreedt. Op deze wijze kunnen ernstige complicaties worden voorkomen.

Bron en nog veel meer informatie vind je op: Laserbehandeling.nl

pijlrechtscopy1
pijlrechtscopy