Rugproblemen.net
Rugproblemen.net
Met informatie over Hernia's en

Discopathie

editHet merendeel van de rugklachten ontstaat door het niet meer functioneren van de tussenwervelschijf. We noemen dit instabiliteit. Een en ander is het gevolg van het verouderen van de tussenwervelschijf of discus en wordt dan een discopathie genoemd.

Tijdens ons volwassen leven ontstaat er een veroudering van alle weefsels in ons lichaam. In de rug uit zich dat in het uitdrogen van een of meerdere tussenwervelschijven. We spreken dan van een discopathie. De rug verliest hierdoor zijn stabiliteit.

Er ontstaan vaak klachten bij een statische belasting van de rug, zoals langere tijd stilstaan, stilzitten en/of slenteren.We gebruiken dan niet onze rugspieren en buikspieren, die als een natuurlijk spierkorset de instabiliteit kunnen opvangen.

De pijnklachten worden veroorzaakt door de zenuweindjes op de achterwand van de tussenwervelschijf, maar ook door een eventuele beknelling van een zenuw.

Daarnaast veroorzaakt de inzakking van de discus een overbelasting van de tussenwervelgewrichtjes (facetgewrichtjes), die dan ook een bijdrage aan de pijn leveren. Een stijve rug bij het opstaan is vaak een teken van overbelasting of beginnende slijtage van deze gewrichtjes.

Zowel de discopathie als de overbelastte facetgewrichtjes kunnen behalve rugpijn ook uitstralende pijn veroorzaken. Deze pijn is soms moeilijk te onderscheiden van de beenpijn bij een hernia. Meestal ontstaat dat laatste vrij plotseling zonder dat daarvoor langdurig rugpijn heeft bestaan.

Bron: http://aanhoudenderugklachten.web-log.nl

pijlrechtscopy1
pijlrechtscopy